Sunday, April 15, 2007

Filistin'e Seyahat Rehberi- 1: Vize & Ulaşım

Filistin'e gitmek sanıldığı kadar zor olmamakla birlikte sınırlarda ve kontrol noktalarında karşılaşılacak uzun bekleyişlere ve sorgulamalara hazırlıklı olunmalıdır.

Vize:

Filistin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulamamakla birlikte, sınır kontrolü İsrail'e ait olunduğundan vize işlemleri İsrail kanalıyla yapılmaktadır.İsrail, yeşil (hususi), gri (hizmet) ve kırmızı (diplomatik) pasaport sahiplerine üç aya kadar olan seyahatlerde vize uygulamamaktadır.

Güncel bilgiler için lütfen buraya tıklayınız.

Lacivert (umumi) pasaport sahiplerinin ise Ankara Büyükelçiliği'ne ya da İstanbul Başkonsolosuğu'na vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Vize ücretsizdir.

GEREKLİ EVRAKLAR

1. En az altı ay geçerli pasaport
2. Son bir yıl içerisinde çekilmiş bir adet fotoğraf
3. Bir adet vize formu
4. Bulunduğu iş yerinden çalıştığını gösterir belge (maaş bordrosu, sigorta bildirgesi vb.)
5. Çalıştığı işyerinin Ticaret Odası kaydı
6. İsrail’de herhangi bir tanıdığı var ise o kişiden bir davet yazısı
7. Otel rezervasyonu
8. Uçak bileti rezervasyonu
9. Herhangi bir turizm acentasının organize ettiği bir tur ise, acentanın gezi programı.

Daha detaylı bilgi için:

İsrail İstanbul Başkonsolosluğu

İsrail Ankara Büyükelçiliği



Ulaşım:

Pasaportunuzda İsrail vizesi olduğu takdirde Ürdün ve Mısır hariç Arap ülkelerine girişiniz reddedildiğinden karayoluyla Filistin'e ulaşmak oldukça zor olabilir. Havayolu tercih edildiğinde, Filistin'in kendisine ait bir havaalanı olmadığından Tel Aviv ya da Amman havaalanları kullanılmaktadır.

Amman Ürdün Rotası:

Türk Hava Yoları ve Royal Jordanian Airlines her gün İstanbul - Amman seferi düzenlemektedir. Ürdün vizesi havaalanında alınabilir.

Havaalanından sonra Filistin'e ulaşmanın iki yolu vardır:

1- Allenby Köprüsü Amman havaalanına en yakın sınırdır. Havaalanından köprüye gidiş taksiyle bir saat uzaklıktadır ve yaklaşık 30 dolar tutar. Bu sınır, Filistinliler'in yurtdışına tek çıkış noktası olduğundan oldukça kalabalıktır. Sınırı geçtikten sonra taksiyle direk Ramallah'a ulaşabilirsiniz (yaklaşık 30 dolar) ya da minibüsle Kudüs' gidebilirsiniz. Kudüs eski şehrin Şam Kapısı'ndan her 15 dakikada bir Ramallah'a minibüs kalkmaktadır (1 dolar).

2- Şeyh Hüseyin Köprüsü Amman havaalanından 1.5 saat uzaklıktadır. Taksiyle 50 dolar tutar. Sınırı geçtikten sonra Kudüs'e iki saat sürecek bir otobüs yolculuğu sonunda ulaşabilirsiniz. Allenby'e nazaran daha az kalabalık olsa da ulaşım daha uzun sürer ve daha pahalıya mal olur.

Tel-Aviv Rotası:

Bu seçenek, Ürdün'e kıyasla daha kısa ve ucuzdur. Ben Gurion havaalanından günün her saatinde Kudüs'e servisler sefer yapmaktadır.(10 dolar) 45 dakikalık bir yolculuk sonrası Kudüs'e vardığınızda yapmanız gereken, eski şehir Şam Kapısı'nı bulmak ve Ramallah'a giden minibüsleri sormaktır. Kudüs-Ramallah arası kontrol noktalarında sorun yoksa 25 dakika sürer.

Ramallah, Filistin ulaşımının kilit noktasıdır. Buradan Nablus'a, Cenin'e, Eriha'ya ve diğer şehirlere servis yapan minibüsler akşam 8'e kadar çalışırlar. Türkiye'deki taksi-dolmuşlara benzeyen bu minibüslerle seyahat hem rahat hem de ucuzdur. Örneğin Ramallah'tan Nablus'a gitmek yaklaşık 3 dolar tutar.

Filistin'deki Türkiye TemsilcilikleriFilistin'e gitmeden önce seyahatiniz konusunda Kudüs Başkonsolosluğu'yla irtibata geçmeniz, sınırlarda yaşayabileceğiniz olası zorluklara karşı önlem almanızda yardımcı olabilir. Her türlü sorunuzu cevaplayacaklarından ve samimiyetle size yardımcı olacaklarından emin olabilirsiniz.

Kudüs Başkonsolosluğu İletişim Bilgileri

Adres: 87, NABLUS ROAD, SHEIKH JERRAH P.O.BOX: 19031, Kudüs
Telefon: 00 972 2 5910 555 00 972 2 5910 556 00 972 2 5910 557
Faks: 00 972 2 582 02 14
E-Posta Adresi: turkudus@netvision.net.il

Konsolosluğun dışında Kudüs'te ve Ramallah'ta birkaç ay önce açılmış olan bir TİKA (Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı) ofisi bulunmaktadır.

TİKA Kudüs Ofisi İletişim Bilgileri

Adres: Turkish Consulate Nablus Road, 87 Sheikh Jarrah, Kudüs
E-Posta: kudus@tika.gov.tr
Tel: (00.972) 2 540 02 08
Faks: (00.972) 2 532 23 96

TİKA Ramallah Ek Hizmet Binası İletişim Bilgileri

Adres: College Caddesi, No:4 Sanduka Apartmanı (Filistin Parlamentosu Karşısı) Ramallah
E-Posta: kudus@tika.gov.tr
Tel: (00.972) 2 297 47 46
Faks: (00.972) 2 297 47 44 - (00.972) 2 297 47 45



Daha detaylı bilgi için bağlantılar:

Wikipedia

Virtual Tourist

Bu konuyla ilgili eklemek istediğiniz bilgileri ve sorularınızı filistinegonul@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.

Yakında: Filistin'de konaklama, harcamalar, dikkat edilmesi gereken noktalar, pratik bilgiler

7 comments:

Anonymous said...

tamam da arkadaşım filistin'e kaçak nasıl gidebiliriz, sen onu yazsana mühim olan o zaten..

Anonymous said...

Ben "kaçak" gitmedim.

Mühim olan neden kaçak gitmek?

Kişisel cengaverlik peşinde miyiz yoksa öğrenme ve yardım etme mi?

Hedefleri iyi belirlemek lazım :)

Anonymous said...

Excellent post. I used to be checking constantly this weblog and I'm inspired! Extremely useful information particularly the ultimate section :) I take care of such information a lot. I was seeking this certain info for a very long time. Thank you and best of luck.

Take a look at my web site :: payday Loans

Unknown said...

Nasil gideriz tam olarak yazarsaniz..bu bieaz karisik geldu

Unknown said...

Nasil gideriz tam olarak yazarsaniz..bu bieaz karisik geldu

Unknown said...

Merhaba bu yazıyı yazan kardeşim. Bilmiyorum bunu görür müsün. Çok uzun zaman olmuş. Şuan ki durum ile alakalı bir bilgin var mıdır ? Nasıl gidilir nasıl ulaşılır orada ki insanlara yardımcı olmak için ne yapmamız gerekiyor ? Bunun için ölümü bile göze alabilirim ki zaten onca fitnenin onca insanlık dışı şeylerin yaşandığı bu dünyanın yükü bana fazla geliyor.

Unknown said...

Bana yardım etmenizi istiyorum filistine gitmek istiyorum bunu okuyan hayırsever kim görüyorsa beni filistine uluştırmalarını istiyorum sizden rıca ediyorum sonu her ne olursa olsun gitmek istiyorum