Monday, April 16, 2007

Filistin An Najah Üniversitesi Yaz Kampı (2-20 Haziran 2007)


Zajel Gençlik Değisim Programı
Halkla İlişkiler Bölümü
Nablus-Filistin
“Doğru Yöne Bir Adım”



Çocukların kişilikletin sağlıklı ve gelişimi ancak iyi iletişim kurulabilen mutlu ve anlayışlı bir aile ortamında mümkündür.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi

An-Najah Üniversitesi 35 yaşına kadar olan öğrencileri “Doğru yöne bir adım” isimli yaz kampına davet etmekten büyük bir memnuniyet duyar. Bu proje, uluslararası öğrenciler ve profesyoneller için bir tanışma ve Orta Dogu’daki problemler üzerinde konuşma, düşünce alışverişinde bulunma, yetenekleri geliştirme, daha iyi ilişkiler kurma ve Filistin halkı için bir yol gösterici olma gayesindedir.


“Doğru yöne bir adım” uluslararası yaz kampı, dünyanın dört bir yanından gelen ve daha iyi bir dünya için gayret sarfeden 25 genç insanı bu yıl da bir araya getirmeyi planlıyor. Program, özellikle insan hakları ve sosyal adalet konusunda çalışan gençlere hitap etmektedir. Özellike motivasyonu sağlam ve bu meselede ciddi olan gençlerin başvuru yapmasını tavsiye ediyoruz.
Zajel, An-Najah Üniversitesi tarafindan 2001 yılında başlatılan bir gençlik değişim programıdır. “Doğru yöne bir adım” Zajel’in vaad ettigi projelerden biri olup, Filistinli mülteciler icin bir destek, uluslararası gönüllüler için ise beraber çalışma imkanının yanı sıra birçok Filistinli'nin malesef yaşamak zorunda olduğu mülteci kamplarında bulunma imkanı sağlayacaktır.


Zajel Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampı

Çalışma kampı üç hafta sürecek. Katılımcılar, dünyadaki ve Filistin’deki sorunları tartışma imkanı bulacaklar. Yine katılımcılar tarihi mekanları gezme, mülteci kamplarını dolaşma ve toplumumuz üzerinde gençlerin sosyal gelişimi ile alakalı gerçekçi bir etki oluşturmaya yönelik pozitif bir izlenim edinme imkanı bulacaklar. Nablus’ta birlikte calışmak, katılımcılara kendilerini daha iyi anlama, Filistin’in sosyo-politik problemlerini, özgürlük mücadelesini ve çevrelerindeki dünyayı daha iyi anlama fırsatı da tanıyacaktır.

Üç hafta içinde yerel bir kuruluşun ev sahipliginde olacak olan bu çalışma kampı, farklı milletlerden, farklı ülkelerden ve farklı idelojilerden gelen insanlar için yerli halkla beraber yaşayıp çalışabilecekleri bir ortam sağlamayı amaçlarken, gençler tarafindan yine gençler için hazırlanmıştır.

Program şu kategorilerden oluşmaktadır:

Gönüllü Çalışma:





Nablus’taki üç mülteci kampında sürdürülecek olan programda gönüllülerin yapabileceği çok farklı işler mevcuttur. Çalışma kampı programı, özellikle orada yaşayan çocukların ihtiyaclarına göre tasarlanmış olup yurtdışından gelecek gönüllülerin yetenek ve isteklerine göre belirlenecektir. Buradaki çalışma aşağıdaki bölümlere bölünecektir:

Danışmanlık ve Psikolojik Destek:




Danışmanlık ve psikolojik destek programı hem gruplar hem de şahıslar için, mülteciler için danışmanlık yapmak ve psikolojik destek sağlamak amacıyla çeşitli programlar düzenlemektedir. Sık sık kamplar içerisine yapılan askeri operasyonlar özellikle gençlerin psikolojisini çok olumsuz etkilemeye devam etmektedir. “Doğru Yöne Bir Adım”, özel eğitim gerektirmeyen bir çok yöntemle yol gösterici olmayı planlar. Bu, çocuklara yönelik eğitsel ve üretim kabiliyetlerini geliştirici rahatlatma aktivitelerini de içermektedir. Çocuklara çocukluklarını yaşayabilecekleri bir ortam oluşturmak büyük önem taşımaktadır. Bu konuya yönelik her türlü tavsiyeye açığız. Ayrıca, uluslararası gönüllülerin yerli gönüllülere beraberlerinde getirecekleri yeni yöntemlerle çok faydalı olabileceklerine inanıyoruz.
Danışmanlık ve psikolojik destek, bu programın çok önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Gönüllüler, yanlarında her zaman bir profesyonel ile çalışacaklar. Bu bağlamda çocuklara öz güven kazandırmak ve psikolojik olarak rahatlatmak için çeşitli gruplar halinde birçok oyun, müzik ve resim çalışmaları kullanılmaktadır. Bu grup çalışmaları, aynı zamanda gönüllülerin de en çok keyif aldıkları aktivilerin başında gelmektedir.

Spor:





Özellikle spora ilgili gönüllülerin 10–12 yaş arası çocuklar için spor aktivitelerinde yardımcı olmalarını önemli buluyoruz. Genelde çocuklar futbol, voleybol ve savunma sporları ile uğraşıyorlar. Gönüllüler maçlara katılarak ve maçlar düzenleme noktasında faydalı olabilirler. Hepimizin bildiği gibi spor, çocukların en çok sevdiği ve başarılı oldukları aktivitiler olduğundan, gem çocuklar hem gönüllüler çok iyi vakit geçiriyorlar. Oyunlar, çok yaygın olan futboldan, ip atlamaya ve savaş oyunlarına kadar çesitlilik gösteriyor.

Müzik:






Müzik programı 2002 yılında yerli gönüllüler tarafından başlatıldı. Uluslararası gönüllüler çesitli enstrümanlar çalarak, şarkılar söyleyerek ve müzik dinleyerek yardımcı olabilirler. Program, çocuklar icin Arapça ve diğer dillerde şarkılar öğrenmeleri için güzel bir firsat sağlarken, gönüllüler kendi geleneksel danslarını çocuklara öğretebilirler ve kendileri de Filistinin geleneksel danslarını öğrenebilirler.

Sanat:






Çocukların üretkenliğini arttırmak ve yeteneklerini geliştirmek için çok çeşitli sanatsal çalışma grupları geliştirilmiş durumda. Sanat programları çocuklara cam, taş ve plastik gibi basit meteryallerden yeni birşey ortaya koyma imkanı vermektedir. Yapılan diğer sanatsal aktiveteler arasında yüz boyama, resim çizme, taşları boyama, heykel yapma, el boyama gibi sanatlar da bulunuyor.

Bu program, çocukların üretkenliklerini arttırmayı ve güzel zaman geçirmelerini hedeflemektedir. Çocuklara, yaptıkları eserleri sergileme imkanları da sağlanmaktadır. Uluslararası gönullüler yerli gönüllülerle çocuklar için eserlerini sergileyecekleri yerleri hazırlamada yardımcı olacaklardır.

Drama:




2003 te başlamış olan, drama çalışmaları, kişilerin kendilerini daha rahat ifade etmelerine ve psikolojik rahatlama sağlamalarına yardımcı olan çok etkili bir yoldur. Uzmanların yol göstermesi sayesinde workshoplara katılan çocuklar yaratıcılıklarını ve ilgi alanlarını keşfederler.
Drama, çocukların kendilerine olan güvenini arttırırken, iletişim yeteneklerini geliştirerek sosyal ortamlara daha rahat adapte olmalarını sağlar. Kişisel güven sağlayan drama ile çocuklar yeteneklerini keşfederler ve günlük yaşamda çok daha yaratıcı olurlar. Uluslararası gönülüler, çocuklarla oyunların hazırlanmasında destek verebilmektedirler. Gelirken yanınızda kısa hikayelerinizi getirmeyi de unutmayın!

Engellilerle çalışma imkanı:





Engelli çocuklar ile çalışmak ve onlar için aktiviteler organize etmek, özel ilgiye ihtiyaç duyan bu çocuklar için en önemli programlardan biri. Uluslararası gönüllüler, çocularla beraber resim yapabilir, dans edebilir, enstrüman çalabilir, kısacası çocukları gülümsetebilecek bir aktivitede bulunabilirler. Programa dair herhangi bir öneriniz, fikriniz varsa bizimle paylaşabilirsiniz.

Duvar Resimleri:










Altı yıllık çatışmalar sonrasında oluşan yıkım ve ölüm havasını biraz da olsa ortadan kaldırmak, şehri canlandırmak, güçlendirmek amacı ile bize ayrılmış, duvar resimleri yapabileceğimiz bir köşemiz olacak. Geçtiğimiz üç senede, her sene gönüllülerin fikirleri ve yenilikçi yaklaşımları ile yeni duvar resimleri ve köşeleri oluşturduk. Çocukların yardımı ve fikirleri ile ‘Başyapıt’ oluşturulurken, aktivite çocukları biraz da olsa içinde oldukları ortamdan uzaklaştırabiliyor. Duvar resimleri bir grup çalışması sonucunda oluşur ve iki şey çok önemlidir: Hiçbir zaman en başta bitirmeyi amaçladığınız şekilde bitmez ve her zaman boya içinde kalmış rengarenk tişörtlerle biter.

Kültürel Aktiviteler:





Kampın eğitim süreci, eğitici turlar ve kültürel aktivitelerden oluşmaktadır. Workshoplar daha çok çocukların ilgi ve ihtiyaçlarına yönelik hazırlanmıştır. Değişik kültürleri anlayış sağlayan, tarih, din, cinsiyet rolleri, mülteciler ve gençlik ile ilgili konferanslar yapılmaktadır. Akranlar arasında etkileşimi güçlendirmek amacı ile workshoplarda role-play ve buna benzer diğer aktiviteler yer almaktadır. Uluslararası gönüllüler, kadın ve gençlik yerel topluluk derneklerini, kültür kulüplerini, ve forumları ziyaret etme şansı bulacak ve aktivitelerini paylaşabilecekler.


Eğlence:





Günlük eğlenceler gönüllülerin rahatlaması ve gelecek günün çalışma programına hazırlanmaları için çok önemlidir. Filistin kargaşa alanı olmaktan çok daha fazlasına sahiptir ve düzenlenen eğlence aktiviteleri ile gönüllüler Filistin’in güzelliğini, ve kültürün eğlenceli yanlarını tecrübe edebilmektedirler. Düzenlenen eğlenceler geceden geceye farklılık göstermektedir. Kafelerin gezilmesi, Türk hamamına gidilmesi, yerli ailelerin ziyaret edilmesi, oyunlar düzenlenmesi bunlardan sadece bir kaçı. Sizin de fikirlerinizi bekliyoruz





Amaçlar:
1. Uluslararası ve Yerli Anlayış- Filistinli gençliğin karşılaştığı probleme dair bilinç oluşturmak, Filistin tarihine ve kültürüne aktif katılımcıları olarak, kendilerine olan bakış açılarını genişletmek.
2. Birlik - Şu anki zamanı ve geleceği şekillendirecek olan yerel Filistinli gençlik ve çocuklar, uluslararası gönüllülerin desteğine çok fazla ihtiyaç duymaktadırlar.
3. Kültürel Anlayış – Kültürler arası farklılıkları daha geniş bir kavrama ile anlayabilecek, değişik fikirleri, alışkanlıkları ve dinleri hoşgörü ile kabul edebilecek bireyler geliştirmek.
4. Sosyal Gelişim – Kendi yerel toplumumuzda, eğitim, sağlık, barış desteği gibi değişik alanlarda etkili olabilmek..

Tarih:
2-20 HAZİRAN
UCRET: US$ 200
Ücrete Dahil:
· Yiyecek ve Kalacak Yer
· Yerel ulaşım
· İdare ile ilgili masraflar


Vizyon






‘Doğru yöne bir adım’ ın vizyonu, eğitici ve eğlenceli aktiviteleri organize etmek ve Askar mülteci kampındaki çocukların hayat standartlarını geliştirmelerine yardımcı olmaktır. Bu durum, okulların kapandığı, çocukların zamanları ve enerjileri ile yapabilecek hiçbir şeylerinin olmadığı yaz dönemlerinde özellikle önemlidir. Bizler çok negatif olan bir durumda yaratabildiğimiz kadar pozitif seçenekler yaratmaya çalışıyoruz.
.
Zajel




Zajel Gençlik Değişim Programı (Zajel Arapça'da barışı simgeleyen güvercin anlamına gelir) An-Najah National Universitesi’nin Halkla İlişkiler dbölümünün resmi bir programıdır. An-Najah National Universitesi Filistin’in 1977 yılında kurulmuş en iyi üniversitelerindendir. Öğrenciler eğitim ve bilgiyi aramak amacı ile Filistin’in farklı bölgelerinden gelirler. Zajel Gençlik Değişim Programı, yerel öğrencilere kültürler arası diyalogu tecrübe edebilmeleri için çalışma kamplarına ve diğer uluslar arası değişim programlarına katılma şansı vermektedir.
Burada asıl amaç, dünyanın değişik bölgelerindeki gençlere Filistinli gençlerle tanışma, iletişim kurma şansı verirken Filistin toplumu hakkında da ilk elden bilgi edinmelerini sağlamaktır. Zajel Gençlik Değişim Programı, çalışma kampları ve eğitim turları ile sürekli kavganın ve gerilimin olduğu bir bölgede gençleri toplayarak, kültürel anlayış, paylaşım, ortaklık, karşılıklı anlayış, insanlar arasında saygı ilkeleri doğrultusunda dinamik bir öğretim alanı oluşturmayı amaçlamaktadır.

İstenilen katılımcı sayısı 20 Uluslararası ve 10 yerli gönüllüdür. Bayan-erkek sayısının eşit dağıldığı bir kamp amaçlanmaktadır. Tecrübeli bir yerli gönüllü kampın liderliğini yapacaktır.
Başvuru formu ve tüm sorularınız için Alaa Yousef ile irtibata geçebilirsiniz.

www.youth.zajel.org
http://youth.zajel.org/summer_camps/workcamps.htm
Placement@najah.eduhttp://www.najah.edu/
Çeviriler: Dilek Turan, İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Yüksek Lisans Programı
Kenan Top, Strayer Üniversitesi MBA

No comments: